Cum va arata lumea in 2030?

Share

Rezumat: În contextul actual al lumii se fac tot mai multe scenarii despre cum va arăta planeta peste 20 de ani. Unele scenarii sunt extrem de pesimiste și prevăd finalul rasei umane altele sunt optimiste și prevăd o lume utopică fătă sărăcie și boli.Există și interpretări filozofice de organizare a lumii viitoare, contextul fiind unul favorabil unei astfel de polemici datorită schimbărilor prin care planeta trece. 

Cuvinte cheie: hiperimperiul, hiperconflictul, hiperdemocrația, hidrogen, furnizori giganți, top țări, îmbătrânirea populației

În această perioadă când dezastrele naturale, provocate de rasa superioară ce locuiește pe planeta Terra, Hommo sapiens sapiens, și când încălzirea globală este în centrul atenției, pământul și lumea așa cum o știm noi, se află într-o continuă deteriorare și într-o continuă schimbare.

În acest an au avut loc  numeroase  simpozioane cu tema încălzirii globale, spre ce se îndreaptă  viitorul omenirii și mai ales cu ceea ce primează în acest moment, viitorul economiei mondiale în contextul actual al deteriorării  mediului natural.

Astfel  deși se poartă discuții intense despre principalele probleme de mediu care fac ravagii în viata tuturor  ecosistemelor  soluțiile economice propuse sunt extrem de nesemnificative.

Problema principală o pune ritmul accelerat în care mediul natural este dezechilibrat și anume prin schimbarea rapidă a condițiilor climatice care practic opresc, până la pierderea totala a calității macrosistemului Pământ de-a se autoregla, aceasta fiind  o funcție definitorie, a ceea ce ne-a menținut în viață până la acest moment. Întregul macrosistem este în acest moment supraîncălzit cu informații contadictorii care îl fac să se afle în poziția de gravă avarie.

Principala problema este aceea că rasa umană își devastează planeta natală într-un ritm care îl depășește pe cel al capacității acesteia de-a susține viața - din 1970 până în prezent, am reușit să distrugem peste o treime din ceea ce numim "Natură".  Se mimimalizeaza această funcție importantă a naturii de-a putea avea timpul necesar de-a se reface dupa toate ‘bombardamentele’ de poluanți, de industrii poluante și de  deșeuri care practic otăvesc și cele mai ascunse adâncimi ale bazinelor oceanice.

Încercând să facem o previziune cât mai realistă privind evoluția lumii și a pământului până în anul 2030 trebuie să avem în vedere cum înclină balanța economică a marilor puteri ale lumii pentru că  doar la acest nivel se iau deciziile privind stoparea sau în cel mai bun caz reducerea unui anumit tip de produs  care polueaza foarte mult.

Astfel  se preconizează că încă trei țări vor intra în topul celor mai puternice state ale lumii astfel schimbându-se dramatic bilanțul de putere în lume fiind vorba de: giganții  Brazilia, India și China.  Puterea lor nu vine doar de la cantitatea de resurse pe cere le dețin ci și din puterea nemăsurată a numărului de locuitori al fiecărei dintre aceste țări și cum el va crește exponențial până în 2030. Astfel China și India vor fi furnizorii giganți  de produse și servicii iar resursele prime vor fi asigurate de alți doi giganți ai resurselor Rusia și Brazilia. Având în vedere actuala rată de creștere economică a Chinei se preconizează că aceasta o va  depăși pe cea a Statelor Unite în anul 2041 și va continua să crească; economia Indiei, are avantajul unei populații tinere, iar Brazilia și Rusia vor avea rolul de furnizori giganți de materie primă.

Concluzia este una simplă: aceste patru tări India, China, Brazilia și Rusia a caror populație însumeaza în prezent 2,7 miliarde de oameni, adică aproape jumătate din populația lumii, vor deveni la rândul lor mari consumatoare de bunuri și servicii.

De la minereuri de fier până la boabe de soia, Brazilia poate furniza Chinei materia primă necesară industriilor în plin avânt, însă Brazilia prezintă un interes aparte pentru China, al cărei apetit pentru resurse e mereu în creștere. Unul dintre aspectele pe care autoritățile chineze ar vrea să le schimbe, inclusiv la nivelul percepției investitorilor ar fi acela că este măcinată de corupție.
în India, teoriile marilor economiști cu greu pot fi anticipate în sărăcia zonelor rurale. În satul Tilpat, la 20 de kilometri de clădirile guvernamentale și de internet cafe-urile din capitala Delhi, localnicii ascultă cu suspiciune povestea că India se va ridica la nivelul economic al națiunilor cele mai puternice în următorii 30 de ani.

În Rusia, oamenii mor devreme și fac tot mai puțini copii astfel populația Rusiei se diminuează, Consiliul de Securitate al Rusiei estimând că  până în 2050, populația tării va fi mai mică cu o treime, de la 145 de milioane de locuitori în prezent, la 100 de milioane. Dincolo de strălucirea capitalei și de luciul Rolls Royces-urilor de pe strazi, în Rusia există un anume pesimism cu privire la viitorul tării, intrat pe mâinile câtorva bogați ai zilei, așa numiții oligarhi. Resursele Rusiei sunt controlate aproape în totalitate de această  elită economică. Scepticii spun că Rusia nu va putea fi asociata mult timp cu tari ca India însă Rusia este principalul producător de gaze naturale și al doilea producător și exportator de petrol, după Arabia Saudită.
La randul lor, India și China, sunt angrenate într-o luptă strânsă pentru a-și asigura sporirea resurselor. De altfel, China si Rusia sunt în negocieri avansate cu privire la construirea unei conducte de petrol care va porni din Siberia. Având în vedere această privire sumară asupra situației economice și sociale din cele patru tari, cât sunt de realiste previziunile specialiștilor  nu va putea determina decât trecerea timpului.

O parte din previziunile sumbre arată cam în felul urmator: oceanele vor fi golite de pești și alte vietăți acvatice, în timp ce pădurile vor fi aproape complet distruse, iar sursele de apă potabilă extrem de puține și oricum poluate. Vom vedea tigri, rinoceri și chiar rândunele doar la televizor. Iar dacă oceanul înghetat al Arcticii va continua să se topească, tot pe micul ecran va fi si singurul "habitat" al urșilor polari. In schimb, vom cauta pe computer (de peste 100.000 de ori mai performant decât dispozitivele din prezent)  fonturi haioase pentru... hindi, arabă și mandarină - "noua engleza" a anului 2030.

Asta ca să ne revenim după prabușirea economică mondială din 2029, cauzată de infectarea sistemelor de comunicații de pe întregul Glob de niște viruși ce nu vor putea fi anihilați, așa cum anticipează unii experți și trebuie să spun că toate sunt perfect posibile.

Există și o versiune pozitivă a predicților privind lumea anului 2030 și cele 9,2 miliarde de suflete ce vor popula Pământul în acel moment care, zic tot specialiștii, vor fi de 4-5 ori mai bogați decât în prezent, cea mai mare parte a creșterii provenind din tările aflate azi în dezvoltare și industrializare rapidă și dacă vorbim de bogatie și vreți să emigrați, China  ar putea deveni prima putere economică a lumii, cu 25 % din PIB-ul mondial. Nici Brazilia și India nu sunt rele: ele se vor alătura Chinei și Rusiei în "Top 4", formând așa numitul grup BRIC. Peste 30 de ani, imensa majoritate a indienilor vor aparține clasei medii (deja un standard global), economia Nigeriei o va depăși pe cea a Italiei  sau Canadei,  iar Turcia va lasa în urmă Japonia și Germania.

Vorbind de resurse vom folosi de 2 ori mai multa energie decât în prezent, însă ponderea celei obținute din surse regenerabile (vânt, soare, apă, biocombustibili) va fi de până la 10 ori mai mare, inclusiv pentru cele 2,9 miliarde de autoturisme din lume, dintre care minimum 2 miliarde vor circula în țări în care acum abia vezi mașini, iar asta o spune directorul executiv al grupului Renault-Nissan.

Încălzirea globală se va "îmblânzi" după ce uriașe zone deșertice vor fi populate cu vegetație modificată genetic. Până atunci vor fi făcute și primele experiențe de climatizare a ierbii... pe Marte. Sisteme computerizate uimitoare vor controla biotopurile oazelor viitoruluii, iar soarta regiunilor nepopulate din prezent va fi schimbată. Tot datorită  progresului cercetării, nu vor mai exista afecțiuni incurabile nicăieri în lume, iar boala, în general, va fi un fenomen rar remediat pe loc. Ingrijirile medicale vor fi disponibile oricui, iar mortalitatea infantilă va fi doar o amintire urâtă.
Va exista un sistem global de învățâmânt, accesibil oricărui cetățean al planetei. Sistemul economico-financiar planetar va susține toate companiile și toți întreprinzătorii individuali care vor colabora pentru prosperitatea umanității. Nu vor mai exista discriminări de niciun fel, nu vor mai fi saraci, cerșetori, oameni fără adapost și copii ai străzii iar fiecare țară va avea un "Muzeu national al saraciei"...însa acest gen de predicții nu sunt chiar atât de fanteziste. Liderii "inițiativei verzi" de la IBM spun că până în 2030, apa potabilă și energia vor fi resurse disponibile la scară eminamente globală. Procesele naturale precum fotosinteza vor fi imitate pentru a construi celule solare și a transforma algele în combustibili ecologici în plus, mai devreme de 2030, orice locuitor al Terrei își va cunoaște genomul personal. Pământenii vor avea acces la un flux constant de date genetice, și vor folosi aceste informații pentru  a-și proteja sănătatea, și datorită acestui lucru, vom fi o planetă de pensionari. Până în 2035, persoanele în varstă de peste 60 de ani le vor depăși ca pondere, pentru prima dată în istorie, pe cele mai mici de 15 ani, atingând nivelul de 15,9%.  În toate țările dezvoltate, vârsta medie va fi mai mare de 40 de ani, în timp ce Japonia - liderul actual, cu 43 de ani - va ajunge la o medie de 55 de ani. în acest timp, in 2050, speranța de viața a femeilor din România va atinge 84 de ani, iar a frantuzoaicelor va fi de circa 90 de ani, conform proiecțiilor Eurostat.

Dezvoltarea spațiilor extraterestre locuibile va fi o țintă deja atinsă în deceniul 5 al acestui secol, iar numărul de persoane care va activa permanent pe stațiile orbitale va depași 10.000.

De asemenea, unii futurologi susțin ca mini-orașelele de pe Luna vor fi capabile să-și asigure autonomia până în 2060, iar minele de acolo vor asigura toată energia necesară vieții locuitorilor selenari, dar și produsele agroalimentare indispensabile.

Populația mondială își va continua evoluția către îmbatrânire, depășind în același timp pragul de 9 miliarde de oameni pâna în 2030, potrivit unui raport ONU.

Potrivit documentului redactat de Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale din ONU (DESA) și care a revizuit statisticile din 2006, populația mondială va crește cu 2,5 miliarde de oameni în următorii 23 de ani, trecând de la 6,7 miliarde anul acesta la 9,2 miliarde în 2030. Această creștere se va înregistra în special în țările sărace, a căror populație va ajunge la 7,9 miliarde în 2030.  În acelasi timp populația din țările dezvoltate va rămâne la același nivel, în jur de 1,2 miliarde. Numărul va înregistra chiar o scadere, fără aportul prevazut al imigrației provenind din tările sarace, estimat în medie la 2,3 milioane de persoane pe an. În conditiile unei rate în scădere a natalității și o longevitate în creștere, populația din tot mai multe tări va îmbatrâni: jumătate din creșterea așteptată a populației la nivel global este reprezentată de o creștere a numărului persoanelor cu vârste peste 60 de ani.

Nivelul de 6,7 miliarde de oameni va fi depășit în iulie 2007, ceea ce reprezintă din 2000 o creștere cu 78 milioane de locuitori anual. Având în vedere persistența unei rate scăzute a natalității, populația Terrei nu va crește cu mai mult de 30 de milioane pe an, până când va atinge 9,2 miliarde în 2030.

Șeful Renault spune că numărul mașinilor din lume va crește de cel puțin patru ori până în 2030, iar hidrogenul va fi combustibilul care va alimenta motoarele. În prezent, în lume există în jur de 650 de milioane de autoturisme. Creșterea numărului de mașini va fi determinată de piețele emergente din Asia, America de Sud și Africa și se estimează că economia Indoneziei ar putea-o depași pe cea a Japoniei, iar Nigeria va avea o economie mai importantă decât cea a Franței.

Modelele computerizate ale climatului global de până acum preziceau că încălzirea globală va duce la creşterea intensităţii ploilor. Acestea, alăturate alunecărilor de teren şi inundaţiilor, sunt printre efectele cele mai dezastruoase ale schimbărilor climatice. Un studiu realizat de Universităţile Reading şi Miami, publicat în revista Science, aduce primele dovezi incontestabile care confirmă legătura dintre încălzirea globală şi furtunile violente şi sugerează că evenimentele extreme vor face parte din normal.

Pentru a înţelege cum ploile răspund la un climat mai cald, cercetătorii au folosit un model natural al climatului, de lungă durată, denumit El Niño, o încălzire originară din Pacificul Americii de Sud care influenţează vremea de pe întreg globul. Timp de 20 de ani, cercetătorii au putut observa cu ajutorul sateliţilor relaţia între căderile masive de ploaie şi schimbările de temperatură, descoperind că ploile torenţiale cresc în durată şi intensitate în timpul perioadelor mai calde şi scad când este mai rece. Schimbările în ploile torenţiale ţin pasul cu umiditatea din atmosferă, care creşte cu 7% pentru fiecare grad Celsius în plus. Creşterea numărului de ploi torenţiale este mai mare decât a fost estimată, fie datorită unori erori de măsurare fie lipsei de înţelegere a modelelor computerizate asupra unor factori cheie, precum acţiunea particulelor de aerosoli în atmosferă. Cercetătorii au declarat că este vital să afle care a fost cauza subestimării furtunilor extreme, pentru a putea realiza cât mai repede modele cât mai exacte ale încălzirii globale şi efectelor sale. Predicțiile că lumea noastra încalzită va deveni un loc mai umed au fost confirmate de un studiu care arată că furtunile extreme vor crește cu până la 10%  în 2050.

Uniunea Europeana este din ce în ce mai îngrijorată de evoluția schimbărilor climatice și încălzirea globală, motiv pentru care a creionat o strategie pentru perioada 2012-2020.  Astfel în cadrul Consiliului de Mediu, desfășurat la Bruxelles, toți cei 27 de ministri din statele membre au fost de acord cu propunerea de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2020. Mai mult decât atât, oficialii europeni au avansat ideea că, la nivel mondial, aceste emisii trebuie să fie reduse cu 80% până în anul 2050, față de nivelul anului 1990.

Cartea lui J. Attali, „Une brève histoire de l’avenir“ (Fayard, 2006) pornind de la adevarul că astăzi se decide cum va fi lumea în 2050 și se pregătește ceea ce va fi la 2100, celebrul eseist și analist consideră că pentru a lasa o planetă frecventabila, acum trebuie să gândim viitorul, așa încât să mai putem acționa asupra lui. Rezultatul unui asemenea demers de cunoaștere nu este însă optimist; el se exprimă prin trei concepte fundamentale: hiperimperiu, hiperconflict și hiperdemocrație.

Mai întâi piața, devenind legea unică a lumii, iar banul singurul său etalon, se va forma ceea ce Attali denumește un hiperimperiu, insesizabil și planetar, creator de bogății mercantile și de noi alienări, de îmbogățiri și mizerii extreme; natura va fi exploatată metodic până la dispariție; totul va fi privat, inclusiv armata, politica și justitia. Ființa umană va fi invadată apoi de proteze înainte de a deveni ea însăși un artefact, vândut în serie la consumatori, ajunși ei înșiși artefacte, apoi, omul, rămas inutil propriilor sale creații, va dispărea.

Dacă omenirea va face un pas înapoi în fața acestui viitor și va întrerupe prin violență, înainte chiar de a fi eliberată de alienările sale anterioare, prezentul curs, ea s-ar arunca într-o succesiune de barbarii represive și de bătălii devastatoare, utilizându-se arme astăzi de neimaginat, un hiperconflict.

În fine, dacă mondializarea poate fi continuată fără a fi refuzată, dacă piața ar putea fi circumscrisă fără să fie abolită, dacă democrația poate să devină planetară, rămânând concretă, dacă dominația unui imperiu asupra lumii poate să înceteze, atunci s-ar deschide un nou infinit de libertate, de responsabilitate, de demnitate, adică o hiperdemocratie. Aceasta ar conduce la instalarea unui guvern mondial, democratic, și a unui ansamblu de instituții locale și regionale și ar permite fiecăruia, prin reinventarea fabuloaselor posibilități ale viitoarelor tehnologii, de a se îndrepta spre gratuitate și abundență, de a profita în mod echitabil de binefacerile pieței.

 Scenariul concret pe care îl decelează J. Attali dintr-o asemenea perspectivă ar trebui să ne dea de gândit: după 2035, ar lua sfârșit dominația imperiului american (provizoriu precum toate cele care l-au precedat), apoi se vor succeda trei valuri ale viitorului: hiperimperiul, hiperconflictul și hiperdemocrația, două valuri a priori mortale, un al treilea a priori imposibil. Speranța supremă: victoria, spre 2060, a hiperdemocrației, ca formă superioară de organizare a umanității.

Bibliografie
Jacques Attali -Karl Marx or the thought of the world (2005) - original title: Karl Marx ou l'esprit du monde
Les Juifs, le Monde et l'Argent, Histore économique du peuple juif (2002) Fayard (The Jews, the  World and Money, an Economic History of the Jewish People) ISBN 2253155802
C'était François Mitterrand (2005) Fayard
A Brief History of the Future (2006) Arcade Publishing ISBN 1559708794 - original title: Une Brève histoire de l'avenir
La crise, et après ? (2008) Fayard ISBN 2213643075

 

Comments (0)
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!